Siirry pääsisältöön

Valtuustokauden puolivälin krouvi – Miksi tulin valituksi valtuustoon?

 

Hyvä äänestäjäni, kiitos kun päätit valita minut Vantaan valtuustoon. Saitko sitä mitä oletit valitessasi minut? Tämä kirjoitus on sinulle vähän niin kuin puolivälin tilinpäätökseksi. Nostan tässä niitä asioita, joiden puolesta olen henkilökohtaisesti tehnyt töitä. Politiikassa on aina muistettava, että kyse on yhteistyöstä, joten mitään en tietenkään saa yksin aikaan vaan ennen kaikkea kyse on luottamuksen saavuttamisesta niin omassa kuin muissa valtuustoryhmissä.   

Suurin osa äänistäni tuli Kivistöstä. Vaalikampanjani kohdistui pitkälti Kivistöön, ja olenkin nostanut Kivistön asiaa paljon esiin. Vaalimainoksessani oli: ”Palveluita ja parikkipaikkoja Kivistöön”. Asukaspysäköinti on Kivistössä mennyt eteenpäin pysäköintikokeilun ansiosta. Sen sijaan asiointipysäköinti on lähes yhtä haastavaa kuin aiemminkin. Teimme Rkp:n Stefan Åstrandin kanssa valtuustoaloitteen, jossa esitimme pysäköintipaikkoja Kivistön apteekin eteen. Lopulta pienen väännön jälkeen saimme muutaman pysäköintipaikan Keimolantielle aseman toiselle puolelle. Niiden kohdalle avattiinkin sitten Alepa.

Vantaan kaupungin suunnittelua ohjaaviin asiakirjoihin on kuitenkin nostettu pysäköintiä. Kaupunkistrategia toteaa: ” Kaupunki hakee ratkaisua keskustojen pysäköinnin haasteisiin.”  ja palveluverkkosuunnitelma: ” Kivistön keskustassa turvataan riittävä määrä pysäköintipaikkoja, jotta suuralueen asukkaat pääsevät keskustan palveluiden äärelle.” Palveluverkkosuunnitelmaan kirjattu lause on lähtöisin porvariryhmältä minun merkittävällä myötävaikutuksella. Politiikassa on kyse yhteistyöstä, eikä mikään ryhmä valtuustossa näitä vastustanut. Nyt kun poliitikot ovat näin linjanneet, on meillä oikeus odottaa, että virkamiehet vievät nämä täytäntöön.

Kun vaalit käytiin, Lehdon kauppakeskus oli saanut rakennusluvan. Työt lähes loppuivat harmillisesti pitkäksi aikaa viiveellä havaitun suunnitteluvirheen vuoksi. Tein asiasta valtuustokysymyksen, ja sen avulla saimme lisätietoa syistä. Yhteinen tahtotila oli saada työt nopeasti taas käyntiin. Onneksi eQ oli lähtenyt rahoittajaksi hankkeeseen, eikä Lehdon taloudelliset haasteet päässeet estämään hankkeen etenemistä. Nyt kauppakeskus on jo pitkällä, ja avajaiset on tarkoitus järjestää parin kuukauden kuluttua. Kivistöläiset saavat pitkään kaipaamiaan kunnallisia ja kaupallisia palveluita, vaikka tämäkin projekti viivästynee vajaalla vuodella aiotusta aikataulusta.

Vaalien jälkeen Vantaan Isosuolle valmistuivat pitkospuut. Paperilla olevat suunnitelmat ovat hienot. Valitettavasti ne eivät ole enää julkisesti saatavilla kaupungin internet-sivuille tehtyjen muutosten jälkeen. Ohessa kuitenkin karttakuva tästä aineistosta poimitusta suunnitelmasta. Kun ensimmäinen vaihe oli valmistumaisillaan, havaitsin ihmetyksekseni, että pitkospuut jäävätkin keskelle suota. Kyselin asiasta, ja toteutus on tarkoitus tehdä vaiheittain, eikä seuraaville vaiheille ollut aikatauluja.  Vaikka matkaa Petikon laajoille ulkoilureiteille on vain pari sataa metriä, tarkoitus oli seuraavaksi tuoda reitti takaisin Keimolanmäkeen, jolloin se tekisi pienen ympyrän. Teimme SDP:n valtuutetun Anu Hallin kanssa tästä valtuustoaloitteen, jotta pitkospuut jatkettaisiin Petikon ulkoilureitille. Aloitteen allekirjoitti 42 valtuutettua meidän lisäksemme. Tällä hetkellä aloitteemme odottaa vastausta virkamiehistöltä. Valtuusto kuitenkin näin osoitti, että pitkospuiden jatkoa ulkoilureiteille pidetään tärkeänä.


Olen Kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan jäsen. Vuosi sitten oli uhkana, että yksi luokka olisi joutunut siirtymään Keimolanmäkeen yhdeksi lukuvuodeksi. Asia nosti kovasti vastustusta vanhempien ja oppilaiden keskuudessa. Vanhemmat ottivat minuunkin yhteyttä, ja minä olin yhteydessä virkamiehiin. Yhdessä asiaan löytyi ratkaisu, ettei siirtymistä tarvinnutkaan tehdä. Paljolti tämä varmasti oli aktiivisten vanhempien ja oppilaiden ansiota. Minusta oli hienoa, että saimme antaa lapsille kokemuksen siitä, että aktiivisuudella voidaan saavuttaa asioita.  

Kasvatuksen ja oppimisen toimialan suurin haaste on varmaankin valtaisa pula kelpoisista varhaiskasvatuksen työntekijöistä. Teimme toisen kokoomuslaisen opettajan Heli Hakalan kanssa valtuustoaloitteen, jossa esitimme oppisopimuskoulutuksen aloittamisen lastenhoitajille. Tilannehan on se, että joku tehtävät hoitaa tälläkin hetkellä, mutta epäpätevää henkilökuntaa on mittava määrä. Valtuustoaloitteemme sai positiivisen vastaanoton, ja Vantaalla aloitettiin oppisopimuskoulutus epäpätevälle lastenhoitajan työtä tekevälle henkilöstölle.

Suurin pula edelleen on varhaiskasvatuksen opettajista. Kaupungilla on hyvää yritystä tilanteen korjaamiseksi. Kokeneille lastenhoitajille tarjotaan monimuoto-opiskelua varhaiskasvatuksen opettajaksi pätevöitymiseen. Rekrytointia tehdään aktiivisesti. Varhaiskasvatukseen on ohjattu paljon resurssia, jotta paikkoja saataisiin täytettyä. Minun ehdotukseni oli vuoden 2022 talousarvioon lisätä rahaa varhaiskasvatukseen. Se meni läpi, koska muut ryhmät olivat tästä samaa mieltä. Olisin halunnut antaa lisää palkkaa ihan kaikille varhaiskasvatuksen opettajille, mutta ihan siihen varat eivät silloin riittäneet: lisää maksettiin niille varhaiskasvatuksen opettajille, jotka työskentelevät sellaisissa päiväkodeissa, joissa vieraskielisiä on paljon.

Tämän vuoden talousarvioon vielä tehtiin suurempia palkankorotuksia varhaiskasvatukseen, minkä ansiosta Vantaan varhaiskasvatuksen palkkataso on varsin kilpailukykyinen verrattuna muuhun pääkaupunkiseutuun. Varhaiskasvatuksessa tehdään niin arvokasta työtä, että palkkakuopassa ollut ala ansaitsee ehdottomasti nämä palkankorotukset, eivätkä rahat olisi voinut mennä parempaan kohteeseen.

Suurimpana koko vaalikauden päätöksenä oli ratikkapäätös. Minulle äänestyspäätös oli helppo. Numerot näyttivät, ettei ratikkaan kannata lähteä laskeneiden matkustajamäärien ja kohonneiden kustannusten takia. Vaikka laskelmat näyttivät, että ratikka olisi runsaan prosentin verran kannattavalla puolella, eivät nuo laskelmat kestä minkäänlaisia vastoinkäymisiä. Nyt ratikkapäätös on tehty, ja ratikka tulee Vantaalle. Enää meillä ei pidä olla kannattajia ja vastustajia, vaan nyt yhteinen tahtotila täytyy olla rakentaa ratikasta mahdollisimman hyvin palveleva kokonaisuus Vantaalle.

Arvoisa äänestäjäni, haluan kertoa sinulle, mitä asioita itselläni on mielessä tulevaan. Kivistöläisten asioista parkkipaikkojen eteen on vielä paljon tehtävää. Linjauksia asiakirjoihin on nyt tehty, mutta toimeenpano on tekemättä, ja siinä riittää luottamushenkilöillä edelleen muistutettavaa. Toinen asia on turvallisuus. Kivistön turvallisuutta täytyy saada parannettua. On ollut järkyttävää lukea uutisia omalta kotiseudultaan tänä kesänä. Kolmas kivistöläinen asia on Kvartsijuonen kaava, joka todennäköisesti ensi vuonna aktivoituu. Sen merkitys kivistöläisille selvisi minulle tehdessäni vaalityötä kuntavaalien alla. Kivistöläisiä toki myös kiinnostaa, miten Isosuon pitkospuut etenevät. Tämä on minulle sydämenasia.

Yleisvantaalaisena asiana nostan koulutuksesta valmistuneiden työllistymisen. Vipunen on järjestelmä, josta voi käydä katsomassa, miten eri koulutuksen järjestäjien valmistuneet ovat työllistyneet. Varia on vain prosenttiyksikön kymmenyksen edellä maan keskiarvoa. Kun nyt ajattelee, että meillä pääkaupunkiseudulla on kuitenkin paljon enemmän työpaikkoja kuin maakunnissa, ei tätä tulosta voi pitää lainkaan riittävänä. Tähän täytyy kiinnittää huomiota.

Yllättäviäkin asioita tulee jatkossakin tietenkin eteen, ja niihin reagoidaan. Toivon edelleen, että Sinäkin kerrot minulle, mitä asioita, kannattaisi viedä eteenpäin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saisimmeko vihdoin asiointiparkkipaikkoja Kivistöön?

  Kivistö on pitkään ollut surullisenkuuluisa surkeasta paikoitustilanteestaan, josta kärsivät niin asukkaat kuin yrittäjät. Tilannetta puolustavia valtuutettuja ei tällä kaudella valtuustosta juurikaan ole löytynyt. Kaupungin toimintaa ohjaaviin valtuustossa hyväksyttyihin asiakirjoihin on saatu mainintoja asian kuntoon saattamisesta. Kaupunkistrategia toteaa: ” Kaupunki hakee ratkaisua keskustojen pysäköinnin haasteisiin.”  ja palveluverkkosuunnitelma: ” Kivistön keskustassa turvataan riittävä määrä pysäköintipaikkoja, jotta suuralueen asukkaat pääsevät keskustan palveluiden äärelle.” Palveluverkkosuunnitelmaan liitetyt lauseet lähtivät porvariryhmän ehdotuksesta, eikä niiden lisäämistä yksikään ryhmä vastustanut. Vantaan päätöksentekijöiden tahtotila on näin selvä: Kivistön keskustaan tarvitaan parkkipaikkoja. Topaasiaukion taakse on tullut asiointia varten parkkipaikkarivi. Tätä paikoitusaluetta kaikki eivät ole löytäneet, koska sinne ei opasteta Keimolantieltä ollenkaan.   Olen

Valtuustopuheeni koskien ammattikoulusta valmistuneiden työllistymistä

Olemme monilla aloilla keskellä valtaisaa työvoimapulaa. Kun työpaikkoja etsii Oikotie -palvelusta yksinkertaisesti sijainnilla Vantaa, niitä löytyy tuhansia. Monet näistä ovat toisen asteen koulutuksesta valmistuville.   Miten voi olla mahdollista, että samaan aikaan osa valmistuneista nuorista ovat työttöminä vuosi valmistumisensa jälkeen? Selitys ei ole ainoastaan kohtaanto-ongelma. Tilastot kulkevat aina jälkijunassa, mutta viimeisimpien Vipusesta saatavien tilastoiden mukaan 17,4 % ammatillisen tutkinnon suorittaneista oli vuoden jälkeen pääsääntöisesti työttöminä. Tämä luku ei Variasta valmistuneiden keskuudessa ollut suinkaan parempi. Se oli hiukan valtakunnallista suurempi.   Yllätys ei ole, että työttömiä oli kaikilla aloilla. Variasta valmistuneiden lähihoitajien keskuudessa onneksi matala: hiukan yli 6 %. Toisaalta esimerkiksi logistiikka-alan perustutkinnon suorittaneiden keskuudessa pääsääntöisesti työttöminä oli yli 30 %. Vantaallahan on tuhansia varastoalan työpaikkoja s

Kivistön palveluiden kivinen taival kohti valoisaa tulevaisuutta

Muuttaessani Kivistöön 2008 esisopimus Kivistöön tulevista kaupallisista palveluista oli jo tehty. Sen jälkeen suunnitelmia ja riitoja on ollut monenlaisia. Tontin paikkaa on vaihdettu. On kyseenalaistettu saako jokin taho liikaa hyötyä kauppakeskuksesta. Kivistön lentomelu askarrutti Hämeenkylässä valituksen tekemiseen asti. Moni asia on huolestuttanut ja aiheuttanut toimenpiteitä. Suurin huoli lienee kuitenkin, että olemme täällä edelleen vailla monia tärkeitä palveluita. Kuvituskuva: Pixabay Kauppakeskuksen toteutuksen vetovastuussa olivat pitkään Skanska ja NCC. Mukaan tulivat myös Kesko ja HOK. Suunnitelma oli suureellinen: piti tulla Jumboa monin verroin isompi kauppakeskus. Kaupunki sitoutui suunnitelmiin ja tehtiin sopimus. Sitten alkoivat vaikeudet. Kaavasta valitettiin, mikä viivästytti hanketta noin vuodella. Oikeus hylkäsi valituksen, mutta sen jälkeen kauppakeskukseen ei löydetty vuokralaisia. Kivistön vetovoima ei riittänyt, kun kilpailtiin samoista toimijoista Triplan j