Siirry pääsisältöön

Katse Kivistön suuralueen tulevaisuuteen

Kivistön suuralue on pinta-alaltaan suurin Vantaan seitsemästä suuralueesta. Kivistö koostuu monesta pienemmästä alueesta, joilla kaikilla on oma identiteettinsä ja erityispiirteensä. Suuraluetta yhdistää luonnonläheisyys, rauhallisuus ja yhteisöllisyys. On aika saada myös Kivistön ääntä Vantaan valtuustoon.

Kivistöläinen taiteilija
Kivistöläisen taiteilijan Outi Antilan teos, Junan tuomat

Viime päivinä olen kierrellyt paljonkin Kivistöä ja keskustellut minulle entuudestaan vieraiden ihmisten kanssa. Olen oppinut paljon siitä, mitä ihmiset toivovat Kivistön kehittämiseltä.


Kivistöläiset arvostavat luontoa. Erityisesti Kvartsijuonen asemakaava huolettaa monia, sillä sen alle jäävän metsän moni kivistöläinen kokee omalle viihtymiselleen tärkeäksi viheralueeksi. Asemakaavaehdotuksen on tarkoitus valmistua syksyllä 2021. Sen jälkeen kaikilla vantaalaisilla on mahdollisuus jättää siitä virallinen muistutus. Kokemuksesta tiedän, että muistutuksilla on painoarvoa ja niitä kannattaa tehdä jokaisen, jota asia huolettaa. Koska tämä asia on kivistöläisille niin tärkeä, meidän kannattaa ponnistella sen eteen, että asukkaiden toiveet olisivat sopusoinnussa uuden asemakaavan kanssa.


Lapinkylän asema on monelle todella tärkeä. Sen tulemista odotetaan. Kaupunki voi edesauttaa aseman tulemista kaavoituksella, mutta aseman rakentaminen kuuluu VR:lle. Sen tarve on kuitenkin ilmeinen ja sitä odotetaan. Lapinkylän aseman tuleminen avaa monia mahdollisuuksia Kivistön kehittymiselle.


Alueelle toivotaan lisää perheasuntoja, koska moni toivoo voivansa jäädä asumaan Kivistöön elämäntilanteiden muuttuessa. Tarjolla olevat asunnot koetaan kovin pieniksi. Mikäli kaupungilla ei ole mahdollisuutta myydä omaa maataan pientaloasunnoiksi, kaavoittaa kyllä voitaisiin. Maata Kivistön ympärillä riittää.


Alueelle tarvitaan lisää liikuntamahdollisuuksia. Meillä on paljon Kivistössä paljon jalkapallojunioreita, joilla ei ole riittävästi vuoroja harjoitteluun. Talvien ollessa nykyisin usein leutoja, esiin tuli myös toive tekojäästä. On vaikea keksiä, mikä voisi olla tärkeämpää kuin lasten liikkuminen. Siihen täytyy panostaa. On myös mahdollista keksiä luovia tapoja, miten uusien liikuntapaikkojen rakentamista voidaan rahoittaa.


Koska Kivistössä asuu paljon lapsia, olisi hienoa, että lapset voisivat jatkaa koulunkäyntiään Kivistössä myös lukiossa. Vantaalle on suunniteltu uutta lukiota, mutta sitä kaavaillaan Aviapolikseen. Kivistö olisi sille luontevampi paikka, koska täällä lukiolaiset olisivat valmiina. Kivistöstä voisi olla mahdollista saada myös tontti lukiolle juna-aseman tuntumasta.


Kivistöön toivotaan myös kielikylpyluokkia. Nyt kun meitä kivistöläisiä on niin paljon, erikoisluokille voisi olla riittävästi tulijoita. Ei lainkaan hassumpi ehdotus.


Palveluiden tulemisen osalta kivistöläiset ovat nyt varovaisen toiveikkaita. Lehdon kauppakeskushanke näyttäisi toteutuvan. On odotettavissa, että rakennusluvan lainvoimaisuus julkistetaan hyvin pian. Valitusoikeushan siinä päättyi jo toukokuun lopulla ja rakennusluvasta ylipäätään voi valittaa vain hyvin rajallinen joukko ihmisiä. Tärkeimpiä palveluita kivistöläisille ovat: isommat kaupat, postipalvelut ja apteekki. Nämä kaikki ovat lähipalvelukeskuksen listalla. Myös joogasalin tarve otettiin esiin.


Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että parkkipaikat huolettavat Kivistössä. Tämä on varmaan se kaikkein akuutein ongelma, johon tarvitaan ratkaisu nopeasti. On myös hyväksyttävä se, että eloisaan kaupunkikeskustaan tarvitaan mahdollisuus tulla autolla paikalle.


Kaikkiaan kivistöläiset ovat kuitenkin tyytyväisiä alueeseemme. Kivistön suuralueella on paljon muutakin kuin pelkkä Kivistön keskusta. Seutulassa Köningstedin kartanoalue on isännöinyt monia tärkeitä tapahtumia. Vantaanjoen varrella on muutenkin kaunista maisemaa. Isosuon alueella voi kokea olevansa melkein kuin Lapissa. Siellä kulkeminen helpottuu merkittävästi, kun pitkospuiden rakentaminen alkaa jo tänä vuonna. Retkeillä voi myös Petikon laavulle. Maaseudun tunnelmaa voi kokea Vestrassa ja Petaksessa. Keimolanmäen historia moottoriradan tuntumassa on aivan omanlaisensa. Kannisto on kaunis pientaloalue.


Elämme hienolla paikalla, josta meillä on oikeus olla ylpeitä. Kehitetään siis Kivistön suuraluetta siten, että palvelee meitä yhteistä kotina vielä entistä paremmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saisimmeko vihdoin asiointiparkkipaikkoja Kivistöön?

  Kivistö on pitkään ollut surullisenkuuluisa surkeasta paikoitustilanteestaan, josta kärsivät niin asukkaat kuin yrittäjät. Tilannetta puolustavia valtuutettuja ei tällä kaudella valtuustosta juurikaan ole löytynyt. Kaupungin toimintaa ohjaaviin valtuustossa hyväksyttyihin asiakirjoihin on saatu mainintoja asian kuntoon saattamisesta. Kaupunkistrategia toteaa: ” Kaupunki hakee ratkaisua keskustojen pysäköinnin haasteisiin.”  ja palveluverkkosuunnitelma: ” Kivistön keskustassa turvataan riittävä määrä pysäköintipaikkoja, jotta suuralueen asukkaat pääsevät keskustan palveluiden äärelle.” Palveluverkkosuunnitelmaan liitetyt lauseet lähtivät porvariryhmän ehdotuksesta, eikä niiden lisäämistä yksikään ryhmä vastustanut. Vantaan päätöksentekijöiden tahtotila on näin selvä: Kivistön keskustaan tarvitaan parkkipaikkoja. Topaasiaukion taakse on tullut asiointia varten parkkipaikkarivi. Tätä paikoitusaluetta kaikki eivät ole löytäneet, koska sinne ei opasteta Keimolantieltä ollenkaan.   Olen

Valtuustopuheeni koskien ammattikoulusta valmistuneiden työllistymistä

Olemme monilla aloilla keskellä valtaisaa työvoimapulaa. Kun työpaikkoja etsii Oikotie -palvelusta yksinkertaisesti sijainnilla Vantaa, niitä löytyy tuhansia. Monet näistä ovat toisen asteen koulutuksesta valmistuville.   Miten voi olla mahdollista, että samaan aikaan osa valmistuneista nuorista ovat työttöminä vuosi valmistumisensa jälkeen? Selitys ei ole ainoastaan kohtaanto-ongelma. Tilastot kulkevat aina jälkijunassa, mutta viimeisimpien Vipusesta saatavien tilastoiden mukaan 17,4 % ammatillisen tutkinnon suorittaneista oli vuoden jälkeen pääsääntöisesti työttöminä. Tämä luku ei Variasta valmistuneiden keskuudessa ollut suinkaan parempi. Se oli hiukan valtakunnallista suurempi.   Yllätys ei ole, että työttömiä oli kaikilla aloilla. Variasta valmistuneiden lähihoitajien keskuudessa onneksi matala: hiukan yli 6 %. Toisaalta esimerkiksi logistiikka-alan perustutkinnon suorittaneiden keskuudessa pääsääntöisesti työttöminä oli yli 30 %. Vantaallahan on tuhansia varastoalan työpaikkoja s

Kivistön palveluiden kivinen taival kohti valoisaa tulevaisuutta

Muuttaessani Kivistöön 2008 esisopimus Kivistöön tulevista kaupallisista palveluista oli jo tehty. Sen jälkeen suunnitelmia ja riitoja on ollut monenlaisia. Tontin paikkaa on vaihdettu. On kyseenalaistettu saako jokin taho liikaa hyötyä kauppakeskuksesta. Kivistön lentomelu askarrutti Hämeenkylässä valituksen tekemiseen asti. Moni asia on huolestuttanut ja aiheuttanut toimenpiteitä. Suurin huoli lienee kuitenkin, että olemme täällä edelleen vailla monia tärkeitä palveluita. Kuvituskuva: Pixabay Kauppakeskuksen toteutuksen vetovastuussa olivat pitkään Skanska ja NCC. Mukaan tulivat myös Kesko ja HOK. Suunnitelma oli suureellinen: piti tulla Jumboa monin verroin isompi kauppakeskus. Kaupunki sitoutui suunnitelmiin ja tehtiin sopimus. Sitten alkoivat vaikeudet. Kaavasta valitettiin, mikä viivästytti hanketta noin vuodella. Oikeus hylkäsi valituksen, mutta sen jälkeen kauppakeskukseen ei löydetty vuokralaisia. Kivistön vetovoima ei riittänyt, kun kilpailtiin samoista toimijoista Triplan j